En splittrad opposition ställs mot Abe nästa månad

Landet som har svart bälte i att byta premiärminister utlyser nyval igen. Shinzo Abe som vann valet för två år sedan tar tillfället i akt mot en splittrad opposition. Valet är både ett sätt för Abe att undersöka stödet för ytterligare höjning av momsen samt naturligtvis ett strategiskt kliv mot ytterligare en valvinst.

Abe har de senaste åren gjort många ekonomiska förändringar, vilka många gillar att kalla Abenomics. För att få fart på konsumtionen och för att öka återbetalningen av statsskulden har han pressat Japans centralbank att nå 2% årlig inflation. Den nytillträdde Guvernören (den högste befattninginnehavaren hos Japans centralbank), tillsatt av Aberegeringen, är bästa buddy med herr Premiärministern själv och har alltså valt att tillfredsställa hans krav. Hade inte detta skett hotade Abe med att låta lagstifta om större inflytande för regeringen över centralbanken. Alltså har styrräntan sänkts och pengapressarna arbetar för fulla muggar.

Kritiker menar att Abe går för hårt på då Japan efter Fukushimakatastrofen 2011 har blivit beroende av att importera el (alla kärnkraftverk stängdes ned), och när yenen ligger lågt är import knappast något Abe vill öka. Abe har dock svarat med att försöka få igång flera kärnkraftverk igen för att återigen minska japans beroende av elimport (och olja och gas för att generera el). Men det är en svår balansgång mellan en ökande grupp kärnkraftskritiska väljare och en hållbar ekonomisk politik.

Och vad innebär allt detta då? För mig personligen innebär det mer yen för mina kronor, vilket är väldigt välkommet i studentbudgeten! När jag kom till japan 2012 betalade jag runt niohundra kronor för en 10 000-lapp i japansk valuta. Idag räcker det med lite drygt sexhundra svenska riksdaler för att få lägga vantarna på samma sedel.

Mer om valet på DN.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s