Att kopiera sina förebilder

Igår lärde min chef mig att om man ser någon framgångsrik person är det bästa man kan göra att ta reda på hur den personen tänker. Kan man tänka på samma sätt som den personen kommer man själv kunna bli lika framgångsrik är tanken. Egentligen är det ganska naturligt att man ska lära av de som lyckats göra något man själv vill åstadkomma, men jag upplever att vi i Sverige är mindre måna av att kopiera och mer måna om att hitta den egna, optimala vägen till framgång (med tips på vägen). Just sättet han sa det på slog mig som lite underligt ur ett svenskt perspektiv. Samma synsätt ser man på flera olika områden i samhället. Skolan är ett. Ofta handlar det om att man ska ”plocka upp” rätt passager av en text i sitt svar, istället för att omformulera och referera till det som står skrivet i läroboken. Det följer samma princip, gör exakt så som den som gör rätt så gör du också rätt.

Tittar vi historiskt på hur Japan både lyckats avskaffa det feodala samhället under Meijirestaurationen och hur landet lyckats resa sig ur askan efter andra världskriget kan detta vara en komponent som bidragit positivt. Under Meijirestaurationen hade Japan vänt blicken mot flera olika länder för att bygga ett nytt system under ny ledning, vilket ledde till en framgångsrik modernisering av hela Japan. Likaså efter andra världskriget tilläts USA ändra många aspekter av styret i Japan. Detta är naturligtvis inte hela historien och det har naturligtvis funnits motstånd mot både Meijirestaurationen och förändringarna efter andra världskriget. Men det är roligt att leka med tanken på vad detta tankesätt skulle kunna medföra för positiva effekter istället för att fokusera på det stela, regeltänkande Japan det oftast för tankarna till.

Jag tycker att det är bra att man är fri att ifrågasätta när det behövs, men jag tycker också att det är viktigt att man respekterar och verkligen är tacksam för vad folk med mer erfarenhet har att dela med sig av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s