Kulturkrockar

Jag tror att alla vet vad en kulturkrock är och att det kan kännas väldigt underligt att befinna sig mitt i en annan kultur. Här i Japan finns många uppenbara skillnader: jämställdheten mellan kvinnor och män, att buga istället för att hälsa eller skaka hand, att inte prata i mobiltelefon på tåget. Alla dessa skillnader är relativt lätta att vänja sig vid genom att lära om. Det som däremot är svårare är de små skillnaderna. De man inte direkt tänker på som kulturella skillnader. Det kan vara allt ifrån hur man tänker när man smidigt försöker navigera genom en folkmassa, men inser att Japanerna inte alls tycker att det ser särskillt smidigt ut. Eller sättet man häller upp te på. En annan riktigt liten detalj kan vara sättet man öppnar en godis- eller chipspåse på. Ja, jag vet att det låter larvigt. Men åker man till japan och börjar slita upp godispåsar på samma sätt som vi i Sverige så ser man ganska barbarisk ut. I Sverige är detta naturligtvis befogat eftersom våra godispåsar ofta saknar ”smarta öppningar”. I Japan däremot, behändighetens land, är nästan alla påsar designade så att de försiktigt kan rivas upp från en sidan. Är det svårt att öppna en Japansk förpackning gör man förmodligen ”fel” (alla sätt är bra…?). Alltså stämplas vi som smått barbariska (och lite dumma) som inte förstår hur man ska öppna en plastpåse.

Mitt exempel (som har hänt på riktigt) handlar om en småsak men visar hur en tillsynes obetydlig detalj kan leda till felaktiga stereotyper och fördomar. Det är därför det är så viktigt att möta världen med öppenhet och förståelse. Jag förstår inte allt Japanerna har för sig heller, men jag är vettig nog att förstå att man inte kan vara så snabb att dömma något.

Annonser

2 reaktioner till “Kulturkrockar”

  1. Haha, chipspåsar är ett hett ämne när det gäller kulturkrockar, och det kan till och med krocka inom landet…om den ena personen är väääääldigt sparsam och skriker högt när den ”vanliga” personen tänker kasta den tomma påsen… Din sista mening är så viktig. Att man tar sig en extra stund att tänka till kring varför en person gör på ett visst sätt. Ha en fin torsdag, hade du varit hemma hade du kunnat komma och käka pannkakor idag men jag lovat att äta en för dig :-)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s