Sex saker min vistelse i Japan lärt mig

För att fira mina snart två år i Japan tänkte jag dela med mig av sex saker jag har lärt mig under dessa två år. Visst det kanske inte är något för löpsedlarna men listan är 100% ärlig och tagen från min vardag.

Det går att äta ris till frukost, lunch och middag utan att tröttna. Tricket är att använda riskokaren för att få grymt bra ris varje gång. Sedan kombinerar man detta med en god soppa (som gärna får hällas på riset om man heter Chin och Johanna) och en bra ”sidorätt” (en svensk skulle kanske kalla det för huvudrollen i en måltid), exempelvis kött, fisk eller tofu.

Att vara bra på Tetris är guldvärt. Vill man bo centralt har man inte så mycket annat val än att vara platseffektiv. Man kan exempelvis använda tvättmaskinen som matlagningsbänk. Eller använda klädkrokar till att hänga köksredskap i.

IMG_0007

Rengöringsmedel är oftast helt onödiga. När jag kom till japan testade jag diverse olika rengöringsmedel för att hitta något jag trivdes med. Till min förvåning fanns ingen motsvarighet till exempelvis Ajax, som får hela huset att lukta städfirma. De flesta rengöringsmedlen jag testade bestod i princip av färgämnen och vatten. Till slut gav jag helt enkelt upp och började använda diskmedel och specialtorkdukar som mekaniskt rengör olika ytor. Det bästa är att dessa kan köpas för ca 7kr styck (även mikrofiberdukar) på de flesta 100-yens shopparna.

Det är svårt men fantastiskt lärorikt att blanda kulturer. Det är klart att kulturkrockarna är många, men trots det är fördelarna ännu fler. Till slut hittar man sitt eget sätt att både respektera den japanska kulturen och sätta sin egen prägel på den. För som utländsk förväntas man inte riktigt bete sig som en japan. På hemmafronten har vår kulturella mix lett till både spännande språkväxling och kulinariskt nyskapande (tacogyoza någon?). Dessutom fungerar Chin som en välbehövlig motpol till all västorienterad debatt jag dränks i varje dag på Temple University.

Kultur kan verkligen inte värderas, bara diskuteras. Att utifrån svensk standard kalla Kineser smutsiga eller Mexikaner lata är bara att vältra sig i sin egen ignorans. Alla olika kulturer har olika sätt att se på saker och uppfattar exempelvis hygien på olika sätt. Japaner skulle kunna anse att vi är smutsiga som inte rengör oss innan vi kliver i badet, men samtidigt ser vi badandet som ett sätt att göra oss rena och delar inte gärna badvatten med andra. Det går alltså inte att säga att svenskar är smutsigare än japaner för att vi avslutar badet med tvagning medan japanerna utför det innan de hoppar i baljan. Vi kan med andra ord inte värdera andra kulturer genom specifika detaljer utifrån vårt eget synsätt på saker och ting utan allting måste sättas i relation till den specifika kulturens egna sätt att värdera.

Min syn på svenskar har förändrats. Svenskarna anses ibland vara ett relativt ödmjukt folk. Man ska inte tro att man är något och så vidare. Men jämfört med länderna här i öst måste jag erkänna att svenskar är extremt skrytsamma a sig. Jag själv är inget undantag! Jag gillar att känna mig bra på något och tar gärna chansen att prata om ett bra betyg eller ett bra omdöme. Dessutom har jag verkligen förstått vad som menas när någon säger att svenskar är kyliga och tillbakadragna, men det där hör ihop med föregående punkt så tro inte att jag inte tycker svenskar är hemska för det. Jag är själv kylig och trist av samma anledning. Sedan får Sverige beröm (av folk på jobbet och i skolan) för sin jämställdhet, utbildningsnivå (de har väl inte läst senaste pisarapporten 😉 ) och välfärd. En del målar upp Sverige som en rättvist och rikt land med hög levnadsstandard och små sociala klyftor. Inifrån sett finns naturligtvis mycket kvar att göra, men det är skönt att veta att Sverige ändå kommit en bit på väg i dessa frågor. Och du som läser detta, gör Sverige en tjänst genom att rösta i riksdagsvalet i höst!!)

Annonser

3 reaktioner till “Sex saker min vistelse i Japan lärt mig”

  1. Reblogga detta på Sassa och djuren och kommenterade:
    En av mina kompisar bor i Japan sedan två år tillbaka, och hon uttrycker något som vi pratat om i skolan så många gånger. Etnocentrism är inte rimligt. Visst går debatten huruvida man ska vara kulturrelativistisk eller ej och hur kulturrelativistisk det är rimligt att vara, men Johanna har en väldigt stark poäng i när hon säger att man inte kan värdera kultur. Detta var ett synnerligen bra inlägg, och troligtvis en av de bästa jag läst på länge. Jag känner mig oerhört välsignad att ha så många kloka människor som gett mig otroligt mycket genom åren, som lärt mig så otroligt mycket och som har så sunda, bra och vettiga åsikter.

  2. Bra skrivet som vanligt! Håller helt med dig i det senaste stycket. Svenskar är inte ett dugg ödmjuka. Tyvärr har policyn ” jag, JAG, och jag först” kryddat med en touch av ”min, MITT, och mitt sätt är rätt” blivit ganska vedertagen och hänsyn är tråkigt nog inte alltid en särskilt stor del av vardagen. Men det finns såklart en väldig massa bra saker här hemma också. Vädret kanske inte är en, men nog har vi det otroligt bra på en massa områden som folk kanske inte tänker på så ofta utan mer tar för självklart.
    Ha en bra dag, och hälsa Chin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s