Tack så mycket, arigatou

Det är alltid lite komplicerat att jämföra Sverige och den svenska kulturen med Japan och japansk kultur. I Sverige ska vi inte tro att vi är något, vi ska helst komma med någon bra ursäkt när vi säger nej och vi ska inte slänga oss med stora ord eller skryta. I jämförelse med resten av Europa kanske skandinaver är ödmjuka men i jämförelse med Japan ligger vi mil efter. Jag tycker överlag att svenskar skryter ganska friskt (den här bloggen är inget undantag!), men det finns vissa skillnader mellan Japan och Sverige som gör att det helt enkelt inte går att översätta skryt och ödmjukhet rakt av. Tack och arigatou betyder exempelvis inte samma sak, trots att ordboken föreslår det. Det finns kulturella nyanser som gör det hela något mer komplicerat.

Vi börjar med japanerna, slavar under jantelagen. En komplimang får inte tackas för utan måste absolut besvaras med en nekande kommentar. Annars antyder det att man tror att man är överlägsen andra. Ungefär som att säga: ”ja, jag har ju en riktigt jäkla snygg kropp så det är väl inte så konstigt att alla kläder jag köper ser bra ut på mig, eller?”. Svarar man med ett tack anses det också som en förnekelse till att man skulle kunna vara snyggare, smartare, bättre o.s.v. Det antyder alltså att man redan är bäst.

Många svenskar blir glada över en komplimang men viftar gärna bort den med en nedlåtande kommentar om vad än det nu rör sig om (”nej inte är den här gamla trasan snygg på mig inte”). Eller så tillhör man den nya generationen som mer än gärna säger tack och sörplar i sig berömmet. Hur som helst kan man också säga tack för att validera det motparten sagt och visa att man uppskattar komplimangen, men utan att själv lägga in ett värderande i saken. I ett svenskt tack antyds inte att man på något vis skulle vara bättre än andra bara för att man en dag råkar ha en snygg tröja på sig.

Ni ser hur lätt det kan vara att bli missförstådd när man gör sitt bästa för att inte bli det. Mitt ”tack” kan vara ett sätt att slippa nedvärdera motpartens komplimang genom att börja argumentera emot huruvida en tröja ser bra ut på mig eller inte, men istället mottas det som skryt och överlägsenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s