Gör allt för att skydda dig, tack

Den krassa sanningen i det japanska samhället: du får inte bli sjuk. Varken som timis eller fast anställd. Med en fast anställning kommer tyärr inga sjukdagar eller långa ledigheter, man får en eller max två veckors ledighet att ta ut per år. Det låter fint att man ändå får lite ledighet men oftast sparas den till ett tillfälle då man blir så sjuk att man inte orkar stå på benen eller riskerar att smitta medarbetare med någon svårt och smittsam sjukdom, exempelvis TBC.

Med tanke på att man inte får bli sjuk är det inte konstigt att japanerna älskar handsprit och ansiktsmask. Marknaden är enorm för olika typer av ansiktsmasker. Igår bad min chef mig att alltid ha på mig en mask när jag åker tåg för att inte drabbas av de fruktade ”virusen” (han syftar framför allt på influensavirus).

image

Den här masken är en av alla de som kan köpas i affärer runt om i hela Tokyo. Den ska tydligen minska bakterier och virus man andas in med 99%. Om det nu skulle ligga någon tvivelaktig studie bakom dessa siffror gissar jag på att det gäller för luft som faktisk passerar GENOM masken, vilket är omöjligt när den inte sluter tätt. Den enda fördelen jag kan se är att man kanske använder masken när man är smittad men inte vet om det än. MÖJLIGEN skulle det kunna minska spridningen av influensavirus (tillsammans med handtvätt och dylikt naturligtvis). Men å andra sidan, japanerna är lika drabbade av influensan som något annat folk så hur stor effekt har det haft?

Ps. Just masken på bilden är dessutom extra motståndskraftig mot läppstift.

Annonser

3 reaktioner till “Gör allt för att skydda dig, tack”

 1. Hahaha, lika bra att använda den om du skulle bli utsatt för en läppstiftsattack någon dag, man vet aldrig ;-)!

 2. Fast vet du, masker kan filtrera ganska mycket. 3M säljer både sådana som skyddar mot en rad virus och bakterier. Bakterier är generellt sett större än virus, som du ju vet.

  1. Jag tvekar inte på att själva masken filtrerar luften som går igenom själva masken, men sluter den inte tätt så andas man in (ofiltrerad) luft genom springorna. Då spelar det inte så stor roll hur bra själva maskmaterialet är.

   De masker jag sett från 3M är av en annan typ än de som är vanliga här (fast jag har ju inte sett alla) och de sluter tätt bättre än de vanliga japanska maskerna.

   Japansk standardmask:

   Bra masker:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s