Mendan (lärarsamtal)

I linje med resten av det japanska samhället ska vi såklart vägas och mätas vi utlänningar också. I slutet av varje termin är det, efter ett par intensiva slutprovsdagar, dags att utvärderas av vår ansvariga lärare. Oftast får man en hel del bra tips och råd och ganska ofta ställs man till svars för sina onda gärningar (glömda läxor, frånvarodagar…) från den gångna terminen. Inget konstigt med det, men det som stör mig är vi även ska rankas efter provresultat. Det står tydligt och klart på våra betygsdokument vilken rank vi fått och det är antagligen meningen att det ska sporra oss att jobba hårdare för att nå bättre resultat. Saken är bara den att många icke-japaner inte fungerar på samma sätt och inte låter sig påverkas av den typen av press som japanerna tillämpar och utsätts för i sitt samhälle. Även om man har det på känn är det inte jätteroligt att få svart på vitt att man exempelvis är rankad som nummer tretton i en klass på tretton personer.

En annan sak som absolut inte existerar i vår undervisning är individen. Alla fungerar likadant (punkt) och därför är allas resultat jämförbara med varandra. De som inte kan engelska ska lära sig engelska lånord lika snabbt som de engelsktalande eleverna. På nästan samma sätt fungerar kanji. Man är förvisso lite ursäktad så länge man inte är kines, men i slutändan mäts vi alla med samma linjal och vägs på samma våg.

Jag och Chin tog dagen ungefär såhär seriöst:

image

image

Edit: Båda klarade sig vidare till nästa nivå (ingen av oss som nummer tretton känner jag mig tvungen att tillägga av någon anledning).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s