Varför använder japanerna munskydd?

När jag får frågan Varför bär japaner munskydd hela tiden? brukar oftast Är det på grund av att de är rädda för att bli sjuka? hänga med av bara farten. Jag vill inte påstå att detta är den största anledningen, men det finns många som hoppas att masken ska skydda från avgaser, bakterier, pollen och dylikt. Vissa masker saluförs till och med diagram och bilder på bakterier som effektivt studsar av munskydden.

Visst är japaner rädda om hälsan och visst vill de undvika att bli sjuka, men framför allt är det viktigt i den japanska kulturen är att inte orsaka skada eller obehag för någon annan. När tåget är två minuter försenat ber lokföraren om ursäkt. När tåget är tio minuter försenat ber han hemskt mycket om ursäkt för att tåget är förskräckligt mycket försenat. När en bil stannar vid ett övergångsställe springer man snabbt över. Att lägga väskan på ett ledigt säte på tåget eller bussen är det inte talan om. En japan vill inte vara ivägen. En japan passar in i det smidiga samhället utan att lägga krokben för någon annan. Av precis den anledningen kan man köpa masker i nästan varenda affär i japan. Vid minsta lilla förkylningssymptom utrustar man sig med ett storpack munskydd och hänger på sig ett så fort man ska ut i folkvimlet och brotta sig fram.

En annan historia är det i modedistriktet Shibuya och ungdomsnästet Harajuku. Där kan munskydden istället användas som trendiga accessoarer. I samband med Harajuku Fashion Walk läste jag en artikel om munskyddets betydelse för ungdomar. Det visade sig att det var många som använde sig av mask för att dölja ansiktsdrag de var mindre nöjda med.

image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s