Kori Kori Banashi

Kabuki är en japansk teaterform från 1600-talet som än idag lever kvar. Publiken är engegerad i teatern och hejar på och överöser skådespelarna med applåder. Inte bara när ridån faller utan även när en ny karaktär entrar scenen, vid scenbyte och framför allt när någonting roligt eller häftigt händer.

Kabuki är klassiskt en heldagsaktivitet där dagen delas in i olika akter med flera olika föreställningar. Vill man kan man fortfarande köpa heldagsbiljetter, men jag gissar vilt att många kommer för bara en eller två akter. Så gjorde i alla fall jag och mamma igår då vi besökte teatern Kabukiza i Ginza.

Vi fick nöjet att se Kori Kori Banashi (Bewitching Foxes and Badgers) och Bo Shibari (Tied to a Pole). Den första var en humorfylld berättelse om ett älskande par som försöker ta kål på kvinnans make, men gång på gång misslyckas och får se honom återuppstå från de döda. Boshibari är en dansföreställning som handlar om hur en länsmans två undersåtar får sina händer bundna för att inte dricka upp sin herres alkohol medan han är bortrest. De alkoholtörstande arbetarna finner naturligtvis ett sätt att ta sig in i sakeförrådet och festa loss på en tunna japanskt risvin.

image
Nyrenoverade Kabukiza

image
Det finns både japansk och engelsk guide för besökare att hyra.

image
Kabukizas innanmäte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s