Fukubukuro – Lucky Bag

Nyår i Japan innebär traditionell mat, mys med familjen, bön i närmsta tempel och köphysteri i vartenda varuhus. Lagom efter nyårets slut startar nämligen nyårsrean där kläderna inte bara kan vara upp till 80% billigare utan även går att köpas i de måttlöst populära Lucky Bags (fukubukuro) som säljs av nästan alla affärer. Innehållet i en fukubukuro är oftast hemligt men i gengälld är värdet på varorna högre än man betalar för påsen. Förr i tiden var detta ett vanligt sätt för affärer att sälja ut gamla varor och starta året på nytt med att fylla på fräscha grejer.  Nu för tiden kan de lika gärna vara proppade med det senaste modet.

Fukubukuro-hypen i Japan har lett till att affärerna slåss om sina kunder genom att byta ut de sedvanliga röda papperspåsarna mot ryggsäckar, axelväskor och till och med stora sportväskor som kan konverteras till en vinterjacka när innehållet är uppackat.

image

Jag och Therese från klassen körde ett race inne på ett proppat Shibuya 109 igår. Folk är verkligen galna i dessa påsar och butikspersonalen ropar sig hesa för att få oss att uppmärksamma just deras reavaror.

Annonser

3 reaktioner till “Fukubukuro – Lucky Bag”

  1. Pingback: Jajja i Japan
    1. Två av dem kläder, en smycken och en smink 🙂
      Men jag föredrar att göra som i år, använda pengarna till rea-plagg man kan titta på och prova innan man köper. Då vet man att man blir nöjd och att det passar. Har tyvärr inga bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s