Jishin (jordbävning)

Det är både läskigt och jävligt spännande att bo på ett ställe där jordbävningar är vardagspotatis. Det finns inget som väcker en mer effektivt under en riktigt tråkig lektion som en ordentlig jordbävning. Nu lät det där förvisso värre än det i själva verket är, i och med att maxintensiteten jag kännt på under min tid i japan är ungefär 2 på JMAs (Japans metrologiska instituts) intensitetsskala. Ja, intensiteten, inte magnituten. Det är svårt det där med begreppen ibland. Magnituden är ett mått på hur mycket energi en jordbävning utlöser och gör det möjligt att jämföra styrkan hos olika jordbävningar. Intensiteten är hur mycket det skakar på en given plats under jordbävningen. Intensiteten är det du själv känner av och kan skilja sig beroende på om du är nära eller långt ifrån epicentrum medan magnituden alltid är densamma.

Vi kan ta förra årets monsterjordbävning som exempel. Epicentrum låg en bit utanför japans östkust. Det numera ökända Fukushima upplevde skakningar med en intensitet enligt JMAs skala på 6 (och var nästan uppe och nosade på en sjua som är max för skalan) medan Tokyo upplevde skakningar som uppmätte 5 (nästan 6 i vissa delar) på samma skala. Kurihara City i Miyagi upmätte maxvärdet 7. Magnituden på kalaset var 9.o (Momentmagnitudskalan) och är den största uppmätta jordbävningen hittills i Japans historia.

Det man känner under en jordbävning beror inte bara på magnituden och intensiteten utan även vad du gör och vilken situation du befinner dig i (och naturligtvis vilken byggnad). Japan formligen kryllar av intensitetsettor (lägsta märkbara intensitetsvärdet på JMAs skala).

En infödd flanör längst Kandafloden kanske helt missar en jordbävning som får nyanlända svenskar att hoppa tre meter upp i luften under sin första japanskalektion. Vad jag menar är helt enkelt att jag säkert ”märker” fler jordbävningar som sker än exempelvis någon som är född i japan och som inte bryr sig om att ta reda på om det var ett passerande tåg eller en jordbävning som nyss gjorde att pennskrinet trillade i backen.

Jordbävningssimulator. När jag var typ 10 såg jag för första gången en film om någon som åkte runt med en mobil jordbävningssimulator (i en lastbil) och ända sedan dess har jag velat prova en själv. På måndag ska det bli verklighet!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s