Två förvirrade utlänningar och ett sushihak

Ett populärt inslag i japan är sushirestauranger med sushi på rullband. Det funkar så att kocken står i mitten och gör sushi, lägger upp på små tallrikar och ställer på rullbandet, så får man helt enkelt plocka de bitar man vill ha. Betalar gör man efteråt när man räknat ihop hur många tallrikar med sushi man ätit.

Image

Vi kom in och fattade ingenting. Vi satte oss och frågade kocken om det bara var att plocka tallrikar men han fattade ungefär lika mycket vad vi sa som vi vad han sa.

Image

Efter att ha satt sig skulle de två förvirrade utlänningarna ha vatten. Vi tog för oss av vad som visade sig vara tevatten. Sedan höll vi på att beställa två portioner soppa (miso) istället för två glas vatten (mizu). Jag skulle rätta och sa nej nej, ”to drink”, men här i japan säger man ju att man dricker soppa inte äter soppa så det hjälpte inte så mycket. Tillslut förstod hon vad vi menade i alla fall och vi fick in vårt vatten.

Image

Nåja, gott var det i alla fall och definitivt prisvärt. Godare än alla sushihak i Svergie (förutom Råkultur som ligger på ohotad förstaplats), men definitivt krångligare för en utlänning. De skrattade lite åt oss när vi gick, men vi får väl se det som att vi förgyllde deras dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s